Onweersbuien met hagel en zware windstoten verwacht

Een zomerse stortbui
© ANP
REGIO - Het KNMI waarschuwt voor zondagmiddag voor stevige onweersbuien. Het weerinstituut heeft daarom tussen 13.00 en 17.00 uur in Zuid-Holland code geel afgegeven.
De buien trekken aan het begin van de middag vanuit het zuidwesten het land binnen. Het kan ook hagelen en er zijn zware windstoten van tussen de 75 en 100 kilometer per uur mogelijk. Er kan in korte tijd veel regen vallen, waardoor plaatselijk kans is op wateroverlast.
De buien trekken noordoostwaarts over het land. Op andere plekken in het land is daarom code oranje van kracht. 'Verkeer en buitenactiviteiten kunnen hinder ondervinden', meldt het KNMI. In de loop van de dag zijn de buien verdwenen, verwacht het weerinstituut.

'Ga niet stilstaan'

Tijdens de onweersbuien kan het gevaarlijk zijn op de weg, waarschuwt Rijkswaterstaat. 'Automobilisten moeten goed opletten en voor vertrek de weers- en verkeersinformatie checken. Als je op de weg wordt overvallen door noodweer, ga dan niet stilstaan op de snelweg maar ga een veilige plek opzoeken. Ook raden we automobilisten aan om rustiger te rijden en hun rijgedrag aan te passen aan de weersomstandigheden.'
Rijkswaterstaat waarschuwt met name ook waterrecreanten. 'Met mooi weer zien we heel veel recreanten op het water. Ook zondag verwachten we dat er weer heel veel watersporters op pad gaan. Voor die mensen geldt zéker dat ze de weersverwachting goed in de gaten moeten houden. Zij moeten bij naderend onweer onmiddellijk van het water af. Met onweer en windstoten wil je niet op het water zitten.'

Tropische weekend

Zaterdag was het al een tropische dag, met temperaturen van 32 graden in onze regio. Zondag wordt het broeierig warm met 26 tot 29 graden. Later dus kans op onweer, rukwinden en veel regen in korte tijd.
Afgelopen woensdag hadden we nog te maken met storm Poly, dat zag er zo uit:
Storm Poly op het strand
Het weerbericht lees je hier.