Stichting Studeren en Werken op Maat (SWOM) heeft het manifest ‘Operatie Giraffe’ aan de Tweede Kamerleden Liane de Haan en Leon de Jong aangeboden met hierin de vier belangrijkste punten waarop het sociaal beleid van de regering verbeterd kan worden. Met de overhandiging van het manifest vraagt SWOM de Kamer om haar nek uit te steken voor kwetsbare jongeren met een fysieke en niet fysieke beperking. “Er gaat al veel goed, maar het kan nog stukken beter”, aldus Bart de Bart, oprichter van SWOM. “Passende begeleiding naar een baan toe en tijdens het werk blijkt nog steeds erg lastig. We zien dat veel bedrijven verzeild raken in de weerwar aan regels.”, aldus De Bart. In het manifest pleit SWOM o.a. voor een Jobcoach en een verbreding van de ‘Baankans 2.0’. Voor het volledige manifest, zie de bijlage.
“Nog te veel jongeren met een beperking en afstand tot de arbeidsmarkt staan langs de lijn. Ze moeten langs zoveel loketten, hierdoor zien de jongeren door de bomen het bos niet meer. Werkgevers van Nederland pak je kans! Wie steekt zijn of haar nek uit voor deze jongeren?!”, aldus Kamerlid Liane de Haan.
Jobcoach
SWOM pleit voor een Jobcoach die past bij de jongere en die niet alleen helpt zoeken naar passend werk, maar de jongere juist ondersteund in die baan. Tegelijk ziet SWOM veel onbenut potentieel aan de kant staan door ingewikkelde regels: “Zo zien wij dat nog veel onbenut potentieel aan de zijlijn staat omdat de jongeren zelf maar ook bedrijven onvoldoende ondersteuning vinden in de wirwar van regels. Zo pleiten wij met Operatie Giraffe voor een persoonsgebonden Jobcoach en duidelijkheid voor MKB’ers hoe hij impactvol kunnen ondernemen.”
Kamerlid Leo de Jong gaf bij de ontvangst van het manifest aan: “Jongeren en werkgevers hebben duidelijkheid nodig, alleen zo komen de voorzieningen op de juiste plaats.”
Verbreding Baankans 2.0
Tot slot pleit SWOM voor een verbreding van de ‘Baankans 2.0’ zodat meer mensen mee kunnen doen. Wel vindt SWOM dat er echt een verbeteringsslag nodig is. Soms is de kwaliteit van de banen onduidelijk en bieden de banen weinig doorgroeimogelijkheden. Of het zijn voornamelijk praktische banen waardoor alsnog een grote groep kwetsbare jongeren niet hun potentieel kan benutten.
Over Stichting Studeren en Werken op Maat (SWOM)
Stichting Studeren & Werken Op Maat (SWOM) heeft als doel om (jong)volwassenen met een ondersteuningsvraag, zoals een gezondheidsuitdaging, op weg te helpen naar een succesvolle toekomst. Wij geloven in coaching vanuit een levensbrede context. Stichting Studeren & Werken Op Maat is opgericht in 2012 door Bart de Bart en inmiddels uitgegroeid tot een professionele maatschappelijke organisatie met 30 medewerkers. We hebben tot nu toe 1100 Young Professionals begeleid naar werk bij 90 partnerorganisaties. Doordat Bart te vroeg geboren is, heeft hij een slecht immuun systeem, kwetsbare longen en is hij veel ziek geweest. Zodoende heeft hij veel school gemist. Maar dankzij zijn niet aflatende enthousiasme en doorzettingsvermogen heeft hij de lange weg afgelegd van het leerwegondersteunend onderwijs tot aan een universitaire opleiding. Daar ontdekte Bart zelf hoe lastig het kan zijn voor Young Professionals met een arbeidsbeperking om te studeren en een baan te vinden.