Het college van burgemeester en wethouders heeft het Meerjarenbeleidsplan Kunst en Cultuur 2025 – 2028 ‘Ruimte voor ontwikkeling’ vastgesteld. Dit plan beschrijft de verdeling van subsidies voor de komende vier jaar. Het college zal de gemeenteraad voorstellen om eenmalig €5 mln. toe te voegen aan het totale budget voor het MJB 2025-2028.
Na de overhandiging van het advies van de Adviescommissie Meerjarenbeleidsplan Kunst en Cultuur 2025 – 2028 aan wethouder Bruines (Cultuur) begin juni, heeft het college afgelopen maanden haar vergewisplicht vervuld. Dit heeft geresulteerd in een aantal wijzigingen ten opzichte van het advies. Mede op verzoek van de raad heeft het college binnen de gemeentelijke begroting extra middelen gezocht om daarmee, onder voorbehoud van de vaststelling door de gemeenteraad, het huidige MJB-budget op te hogen.
Wethouder Cultuur, Saskia Bruines, legt uit: “De toevoeging van deze extra middelen zorgt ervoor dat alle instellingen met een positief advies alsnog subsidie ontvangen. Theaters Diligentia en PePijn en kunstonderwijsinstelling KOO vervullen een waardevolle rol in het culturele landschap van Den Haag. De instellingen hebben echter zelf ook een verantwoordelijkheid om een goede aanvraag te schrijven en hun bedrijfsvoering op orde te hebben. Met dit geld kunnen ze voor 2025 en 2026 subsidie toegekend krijgen en kunnen we in gesprek over de toekomst.”
Ruimte voor ontwikkeling
Met de vaststelling van het MJB 2025-2028 krijgen 70 instellingen een meerjarige subsidie. Hiermee worden niet alleen de gevestigde instellingen versterkt, maar worden ook nieuwe initiatieven en instellingen verwelkomd. De inzet en innovaties van de cultuursector zijn onmisbaar voor de dynamiek en groei van onze stad. Ruimte voor ontwikkeling krijgt dan ook extra aandacht. Niet alleen aan de mogelijkheid om te groeien en te innoveren, maar ook aan het stimuleren van samenwerking en kruisbestuiving.
Sterke samenwerkingen
De Commissie benoemt in het advies dat het positieve zin opvallend is dat er in Den Haag binnen en tussen disciplines al veel wordt samengewerkt en dat in de aanvragen nieuwe samenwerkingen worden aangekondigd. Natuurlijk gebeurt dat ook in andere Nederlandse steden, maar het zijn de intensiteit, duurzaamheid en breedte (samenwerkingen tussen grote en kleine organisaties) die Den Haag als samenwerkingsstad bijzonder maken.
Het hele Meerjarenbeleidsplan Kunst en Cultuur 2025 – 2028 is hier te vinden.
De commissiebrief is hier te vinden.