Den Haag staat er financieel gezond voor. Vorig jaar heeft het college een duidelijke koers ingezet met de begroting van 2024. Deze lijn wordt in 2025 voortgezet. De knelpunten die naar voren zijn gekomen afgelopen jaren zijn in deze begroting opgelost. De totale begroting omvat ruim €3 miljard.
Ook in Den Haag leidt de herstructurering van het gemeentefonds en het aanstaande ravijnjaar ertoe dat er minder geld beschikbaar is de komende jaren. Ondanks de uitdagingen die dit met zich meebrengt, is het gelukt de begroting in evenwicht te brengen zonder belastingverhogingen of bezuinigingen. Rekening houdend met de moeilijke tijd waarin veel gemeenten zich bevinden, is dit een mooi resultaat.
Structureel evenwicht
Wethouder Saskia Bruines (Financiën): “Ik ben blij dat het gelukt is de begroting structureel in evenwicht te brengen, zonder dat dit een aanslag betekent op de portemonnee van de Hagenaar. Dit was mogelijk omdat we de afgelopen jaren behoedzaam financieel beleid hebben gevoerd. Daarnaast kijken we ook verder vooruit en reserveren we geld om voorzieningen en de buitenruimte aan te passen aan de groei van de stad de komende jaren.”
Oplossen knelpunten
In een grote stad als Den Haag is veel geld nodig om de stad te onderhouden, voorzieningen op peil te houden en de leefbaarheid te garanderen. Dit betekent ook dat er soms dilemma’s ontstaan. In de begroting voor 2025 wordt extra geld vrijgemaakt om verschillende financiële knelpunten structureel op te lossen. Het gaat bijvoorbeeld om de periodieke drukte in paspoortaanvragen, extra maatregelen op het gebied van digitale veiligheid en het verduurzamen van gemeentelijk vastgoed.
Investeren in de stad
Den Haag blijft ook de komende jaren groeien. Dit vraagt om investeringen in bijvoorbeeld infrastructuur, buitenruimte en voorzieningen. Om Den Haag een leefbare en fijne stad voor iedereen te houden, wordt geld vrijgemaakt voor langetermijninvesteringen. Zo groeit de stad mee met haar inwoners.
Daarnaast is in deze begroting de structurele financiering van het cofinancieringsfonds vastgelegd. Dit is belangrijk omdat het Rijk en Europa steeds vaker geld beschikbaar maken voor gemeenten waarbij cofinanciering een vereiste is. Door structureel geld aan het cofinancieringsfonds toe te voegen kan de gemeente snel inspelen op samenwerkingsmogelijkheden die de financiële slagkracht van de gemeente Den Haag vergroten.