Haagse woningcorporaties hebben geen zwarte lijsten. Het stadsbestuur leerde dat van de Haagse sociale verhuurders en hun regionale koepel Sociale Verhuurders Haaglanden (SVH). De raadsleden Fatima Faïd (Haagse Stadspartij) en Judith Klokkenburg-Reedeker (ChristenUnie/SGP) vroegen naar het wel of niet bestaan van zo’n zwarte lijst naar aanleiding van een NOS-reportage over de toename van het aantal dakloze mensen in Nederland. Eén van de opvallende zaken die de verslaggevers zeiden te zijn tegengekomen is de toename van het aantal mensen dat – soms tijdelijk- geen woning meer mag huren bij een woningcorporatie. Of dat ook in Den Haag speelt, legden de raadsleden burgemeester en wethouders voor.
Verhuurdersverklaring
De Haagse corporaties hanteren de regels over de verhuurdersverklaring van SVH en zij controleren bij een nieuwe huurder of er sprake is van een eerdere huurovereenkomst en een bijbehorend dossier, antwoordt het college. “Dit is niet op basis van een vooraf opgestelde lijst maar een individuele check bij een mogelijke nieuwe verhuring.” Het is in de uitleg van het stadsbestuur niet bedoeld om huurders te weren, maar om erachter te komen of aanvullende afspraken of voorwaarden nodig zijn.” Dergelijke afspraken kunnen bijvoorbeeld voorkomen dat de huurachterstand verder oploopt, legt het college uit. “Daarbij kan gedacht worden aan het kunnen aantonen dat een eerdere huurachterstand wordt weggewerkt.”
Protocol
De corporaties in de regio willen wel werken met een regionaal protocol tegen ongewenst gedrag van huurders. De sociale verhuurders hopen met zo’n signaleringslijst zorgwekkend en/of ongewenst (huurders)gedrag te verminderen en liever nog te voorkomen. Dat kan op voorhand al veel problemen voorkomen. Het geeft corporaties ook de mogelijkheid om met huurders die overlast geven vooraf afspraken te maken over bijvoorbeeld begeleiding en ondersteuning. De corporaties besloten dat al in 2022, maar aan de uitvoering wordt nog gewerkt. De betrokken gemeenten worden betrokken bij de vervolgstappen.
Geweigerd
“Deze signaleringslijst is niet gericht op het op voorhand sorteren van huurders die geweigerd worden voor een nieuwe huurovereenkomst,” benadrukken burgemeester en wethouders, “maar op het voorkomen van toekomstige en/of stapelende problemen voor huurder, verhuurder of omwonenden.” Het is geen ‘zwarte lijst’, voegt het college er meteen aan toe. Het aantal mensen met een negatieve verhuurdersverklaring wordt niet geregistreerd. “De indruk is echter dat het in beperkte mate voorkomt binnen de Haagse regio dat een potentiële huurder een negatieve verhuurdersverklaring ontvangt, dan wel dat dit leidt tot het weigeren van een sociale huurwoning. Dit gebeurde de afgelopen jaren gemiddeld zo’n 10 keer per jaar in Den Haag.”
Bron: Gemeente Den Haag, 20-2-2025
Heb jij leuke nieuws tips of opmerkingen voor de redactie?
Stuur dan een bericht naar ons via: info@070online.nl
Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag?
Abonneer je nu op de 070online.nl-nieuwsbrief
070online.nl brengt Haags nieuws zonder subsidie dankzij vrijwilligers en jouw steun!
Klik hier om een donatie te doen