Ooggetuigen en veteranen delen op 25 maart tijdens de Nationale Verhalendag in Madurodam oorlogsverhalen met 400 leerlingen uit heel het land om de betekenis van herdenken en vrijheid door te geven. Dat is meteen het jaarlijkse startsein voor de Nationale Kinderherdenking op 4 mei.
Vrijheid
Dit jaar viert de Nationale Kinderherdenking haar 10-jarig jubileum en staat Nederland in het teken van 80 jaar vrijheid. Elk jaar zijn er ook bekende gezichten die een verhaal komen vertellen. Radio- en tv-maker Bas Westerweel vertelt dit jaar het verhaal van Truus Wijsmuller-Meijer. Deze Nederlandse verzetsvrouw heeft er samen met anderen voor gezorgd dat meer dan tienduizend Joodse kinderen gered werden. Femmetje de Wind vertelt over haar boek ‘Hij noemde me Elly’, mogelijk in aanwezigheid van de inmiddels 100-jarige Elly zelf. Haar achterkleindochter Lilach is in ieder geval aanwezig en deelt ook haar verhaal over haar overgrootmoeder.
Doe-boek
Uit een onderzoek van het Jeugdjournaal blijkt dat kinderen zich zorgen maken over het oorlogsgeweld in de wereld. Daar horen en lezen zij elke dag over. Samen met Stichting Move heeft de Nationale Kinderherdenking 4 mei het doe-boek ‘Kom in actie’ gemaakt om kinderen te inspireren in actie te komen voor het behoud van vrijheid. Vrijheid is niet vanzelfsprekend en kinderen kunnen daar zelf ook iets voor doen. Met een quiz ontdekken ze spelenderwijs wat ze kunnen doen. Alle uitingen – een video, een tekening of een foto – kunnen de kinderen online insturen en de NKH maakt daar een online compilatie van. Het eerste exemplaar wordt door Madurodam-burgemeester Rand overhandigd aan staatssecretaris Mariëlle Paul (VVD).
Voor meer informatie: www.nationalekinderherdenking.nl/verhalendag
Bron: Via persbericht van Smith Communicatie
Heb jij leuke nieuws tips of opmerkingen voor de redactie?
Stuur dan een bericht naar ons via: info@070online.nl
Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag?
Abonneer je nu op de 070online.nl-nieuwsbrief