Rustenburg-Oostbroek is een wijk met prioriteit, vinden de D66-raadsleden Caroline Verduin, Marije Mostert en Marieke van Doorn. Daarover stelden ze eerder vragen aan het stadsbestuur. De antwoorden van het college gaven aanleiding tot meer vragen. Bijvoorbeeld over het invoeren van een vergunningsplicht voor ondernemers in de wijk. Volgens burgemeester en wethouders gaat dat niet zo makkelijk.
Onderbouwing
Het invoeren van een vergunningplicht, zoals dat eerder is gedaan op de Weimarstraat en Beeklaan, is een kostbaar traject dat veel van de gemeente vergt, antwoordt het stadsbestuur. Niet in de laatste plaats vanwege de stevige feitelijke en juridische onderbouwing. In de tweede helft van vorig jaar voerde het college de vergunningplicht in op de Goeverneurlaan en aanliggende pleinen. Op dit moment worden voorbereidingen getroffen voor een vergunningplicht op de Paul Krugerlaan. Het college is momenteel niet van plan om toezeggingen te doen over de vergunningplicht voor een volgende aan te wijzen straat, laat het college weten, “gezien de financiële middelen en inspanning die nodig zijn, evenals de vereiste feitelijke en juridische onderbouwing”.
Handhaving
De raadsleden wilden dat het college onderzoek laat doen naar handhaving buiten kantoortijden en daarover met de buurt zou praten. Het college erkent het belang van adequate handhaving binnen en buiten de reguliere kantooruren om de veiligheid en leefbaarheid in de stad te waarborgen. De handhavers werken tussen 7:00 en 23:00 uur, laat het stadsbestuur weten. Overleg met onder meer de politie en het stadsdeel wijst uit waar ze op moeten letten. De bewonersvereniging geeft aan dat er veel overlast wordt ervaren in de vroege ochtend rond 04.00 -05.00 uur wanneer de volle busjes van uitzendbureaus vertrekken naar de werklocaties. De gemeente ziet evenwel geen mogelijkheid om de werktijden van de gemeentelijke handhaving beter aan te laten sluiten op de overlast- in de vroege ochtend.
Keurmerk
Verduin, Mostert en Van Doorn stellen voor het Keurmerk Veilig Ondernemen opnieuw voor te leggen in het winkelstraatoverleg, “gezien het feit dat er in de afgelopen 5 jaar veel wisselingen zijn geweest in het bestand van winkeleigenaren”. Het keurmerk bestaat nog, antwoorden burgemeester en wethouders. Die zeggen evenwel te kiezen voor een praktischere aanpak en aandacht te geven aan het faciliteren en samenbrengen van de verschillende partijen, zoals ondernemers, handhaving en politie.
Huiseigenaren
Rustenburg-Oostbroek is een wijk met veel particuliere huiseigenaren, stellen de raadsleden van D66 vast. “Dat leidt ertoe dat veel verschillende verhuurders actief zijn en er dus niet één woningcorporatie aanspreekbaar is. Bewoners ervaren daardoor dat er onvoldoende toezicht en handhaving is op woonoverlast zoals overbewoning, achterstallig onderhoud en slechte leefomstandigheden”. Een transformatiemanager houdt zich bezig met het winkelgebied, zegt het stadsbestuur. Die moet de leefbaarheid en veiligheid vergroten. “Het terugdringen van achterstalligheid van woningen en bedrijven behoort ook bij deze taken.” De acties van de transformatiemanager staan in het actieplan 2025-2026 voor Rustenburg-Oostbroek en wordt in mei aangeboden aan het college.
Bron: denhaag.raadsinformatie.nl en denhaag.raadsinformatie.nl
Heb jij leuke nieuws tips of opmerkingen voor de redactie?
Stuur dan een bericht naar ons via: info@070online.nl
Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag?
Abonneer je nu op de 070online.nl-nieuwsbrief
070online.nl brengt Haags nieuws zonder subsidie dankzij vrijwilligers en jouw steun!
Klik hier om een donatie te doen