“Zeer dankbaar” zegt VvE Scheveningse Duyn de gemeente te zijn wanneer die de bewoners van het appartementengebouw met dezelfde naam “zou willen verlossen van het relatief eenvoudig op te lossen probleem van geluidsoverlast [] veroorzaakt door een enkel strandpaviljoen”. Een strandpaviljoen dat het in de oren van Scheveningse Duyn “niet al te nauw” neemt met de gemeentelijke geluidsnormen. De VvE stuurt het stadsbestuur en de gemeenteraad daarvoor hun twaalfde Evaluatie Geluidsoverlast Scheveningseslag over het strandseizoen 2024 toe. Met daarin aanbevelingen hoe die overlast kan worden aangepakt. Plus de opmerking dat de gemeente recht moet doen aan het “overwegende woonkarakter” van de boulevard aan het Noorderstrand tot aan het Zwarte Pad.
Prioriteit
VvE Scheveningse Duyn zegt zich niet aan de indruk te kunnen onttrekken “dat het er alle schijn van heeft dat de bevoegde autoriteiten aan de wensen van strandpaviljoenhouders en hun gasten een hogere prioriteit toekennen dan aan de wensen van bewoners van woningen in belendende appartementen”. Dat laat onverlet dat de overlast volgens de rapporteurs in 2024 is gedaald. De evaluatie telde in 2023 nog 28 geluidsoverlastmeldingen; 2024 slechts 11. Deze afname kwam volgens de opstellers van de evaluatie vooral door de herinrichting van de boulevard. Van de verantwoordelijke aannemer zeggen de bewoners van de 48 appartementen geen last te hebben gehad.
Pech
Die bewoners hebben volgens hun VvE “de pech dat zij tegenover een paar strandpaviljoens liggen die een meer dan hinderlijke geluidsoverlast voor de bewoners produceren”. Sinds 2014 leggen de bewoners deze overlast vast in een evaluatie. Mèt voorstellen tot verbetering. De overlast doet zich volgens de VvE in de middag en in de avond voor. Vaak in de vorm van een “doordringend eentonig gedreun van bastonen”. De bewoners van Scheveningse Duyn denken al heel veel geholpen te zijn wanneer er een verbod komt op het gebruik van luidsprekers in de open lucht en op discjockeys die op het terras een feestje begeleiden. “Mochten zulke verboden politiek ongewenst zijn, zou er al wat gewonnen zijn als luidsprekers op terrassen van strandpaviljoens niet richting woningen hun geluid uitstoten. Plaatsing met uitstootrichting zee of strand zal de geluidsoverlast voor bewoners van woningen zeker verminderen.”
Stranduitje
Ook in het jaar 2024 zorgde het fenomeen stranduitje voor aanzienlijke en bovendien langdurige geluidsoverlast, meldt de VvE. “Relatief grote groepen scholieren of medewerkers van bedrijven werden met behulp van spelletjes bezig gehouden op het strand voor de strandpaviljoens Solbeach en Twins onder leiding van een oefenmeester. Deze gebruikte daarbij een megafoon om aanmoedigingen en aanwijzingen ten beste te geven.” En: “Aangezien het niet toegestaan is radio’s, met name ghettoblasters, op het strand te gebruiken, zou hetzelfde moeten gelden voor megafoongebruik door particulieren of bedrijven.”
Voorwaarden
De VvE dringt er bij de gemeente op aan in de nieuwe strandnota voorwaarden op te nemen voor strandpaviljoens die het hele jaar open zijn. Die moeten op minstens 150 meter van de woningen afstaan. De bijbehorende vergunning mag wat Scheveningse Duyn betreft alleen worden verstrekt aan strandpaviljoens die de afgelopen jaren geen overheidsregels overtraden en bijvoorbeeld geen dwangsom opgelegd kregen. Of waarover in de afgelopen jaren niet of nauwelijks meldingen van geluidsoverlast zijn gedaan. Over dat laatste adviseert de VvE bewoners klachten via een internetformulier in te dienen bij de verantwoordelijke Omgevingsdienst Haaglanden. Daarnaast kan per telefoon geluidsoverlast gemeld worden, zegt de VvE, waarbij al dan niet om een geluidsmeting kan worden gevraagd.
Meting
De praktijk leert dat een medewerker van de Omgevingsdienst bijvoorbeeld Zoetermeer of Delft moet komen en dus niet meteen op de boulevard staat. “Daarnaast levert een meting overlast voor de bewoner op en heeft vaak weinig kans van slagen omdat de geluidsknop naar links gedraaid kan worden zodra een strandpaviljoenhouder meetapparatuur bemerkt.” De oplossing volgens Scheveningse Duyn: “Installatie van vaste (gerichte) geluidssensoren aan de boulevard, die het geluid opnemen en aan de ODH of de gemeente doorsturen ter analyse van de geluidssterkte.” De huidige renovatie van de boulevard ter hoogte van de Scheveningseslag biedt een uitgelezen kans vaste geluidssensoren te installeren. En via de vernieuwing van de vergunningen van de strandpaviljoenhouders kunnen strengere en handhaafbare voorwaarden aan (geluids)overlast worden afgedwongen.
Bron: Via ingekomen stukken met bijbehorende raadsadressen voor de gemeenteraad, 7-4-2025
Heb jij leuke nieuws tips of opmerkingen voor de redactie?
Stuur dan een bericht naar ons via: info@070online.nl
Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag?
Abonneer je nu op de 070online.nl-nieuwsbrief
070online.nl brengt Haags nieuws zonder subsidie dankzij vrijwilligers en jouw steun!
Klik hier om een donatie te doen