Tien Haagse scholieren delen als college van burgemeester en wethouders van Madurodam in een tv-documentaire hun ervaringen die ze opdeden tijdens een reis naar Auschwitz-Birkenau. “Net als veel leeftijdsgenoten maken zij zich zorgen over onrust in de wereld,” meldt het Madurodam Kinderfonds. “Daarom zetten ze zich in om jongeren met elkaar te verbinden; juist op 4 en 5 mei.” De documentaire hoort bij de Nationale Kinderherdenking en de Haagse Vrijheidsmaaltijd voor jongeren.
Documentaire
Het Madurodamse college reisde samen met wethouder Mariëlle Vavier (GroenLinks), Haagse scholieren van de Johan de Witt Scholengroep en TV West naar Auschwitz-Birkenau. De reis is vastgelegd in een documentaire. Deze wordt op zaterdag 3 mei bij Omroep West uitgezonden. Tijdens het bezoek heeft collegelid Pepijn een bijzondere rol: hij legt een krans voor zijn voorouders die in het kamp omkwamen tijdens de Tweede Wereldoorlog. “Mijn oma’s Joodse familie woonde in Den Haag. Mijn oma zelf was ondergedoken. Haar familie is weggevoerd, eerst naar kamp Westerbork. Daarna vervolgde de reis naar Auschwitz…. sommige familieleden waren pas zes,” slikt hij. “Het voelde heel speciaal om hen zo hier een laatste eer te bewijzen.”
Kinderherdenking
Op zondagavond 4 mei vindt de Nationale Kinderherdenking voor de 10e keer plaats op het voorplein van Madurodam. De interactieve herdenking – voor, door en met kinderen- geeft hen de ruimte om op hun eigen manier stil te staan bij herdenken en vrijheid. Burgemeester Rand van Madurodam spreekt bij deze editie over hoop en maakt hierbij een verbinding met haar eigen familieverleden. “Ik zal vertellen hoe de moedige daden en vastberadenheid van George Maduro tijdens de Tweede Wereldoorlog hebben bijgedragen aan de vrede en vrijheid van nu. Vanuit mijn eigen ervaring als Syrische vluchteling duid ik dat vrijheid niet vanzelfsprekend is. Hoop is daarbij mijn kracht. Met hoop kom ik altijd moeilijke tijden door. Ik wil andere kinderen meegeven dat je bewust moet zijn dat anderen voor jouw vrijheid hebben gestreden.”
Kijk voor het programma op www.nationalekinderherdenking.nl
Vrijheidsmaaltijd
Op Bevrijdingsdag nodigt Madurodam Kinderfonds en het College 120 jongeren van 12 tot 18 jaar uit voor de gratis Vrijheidsmaaltijd voor jongeren. Dit jaar exclusief én voorafgaand aan het grote feest, op het terrein van het Bevrijdingsfestival. De jongeren wacht een unieke ontmoeting met muziek, lunch en dans. Eline, wethouder van 2024 reageerde vorig jaar: “We spraken over zaken waar ik met mijn vrienden, laat staan onbekenden, nooit zomaar over zou praten. Over wat het betekent om vrij te zijn in Nederland, maar je toch gevangen te voelen in je hoofd, je lichaam, je buurt of zelfs thuis. Tijdens de gesprekken werden er verschillende perspectieven ingebracht, ook perspectieven waar ik zelf nog niet eerder over had nagedacht. Hierdoor realiseerde ik me dat we vaker stil mogen zijn dan maar te blijven praten en juist naar elkaar moeten luisteren. Dan leer je elkaar pas echt kennen!”
Bron: Via persbericht van Madurodam Kinderfonds
Heb jij leuke nieuws tips of opmerkingen voor de redactie?
Stuur dan een bericht naar ons via: info@070online.nl
Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag?
Abonneer je nu op de 070online.nl-nieuwsbrief
070online.nl brengt Haags nieuws zonder subsidie dankzij vrijwilligers en jouw steun!
Klik hier om een donatie te doen