Aanstaande zaterdag is de ‘Landelijke Dag tegen Pesten’. Daarom opent Hart voor Den Haag vandaag officieel haar nieuwe Meldpunt Tegen Pesten. Het meldpunt is opgezet om slachtoffers van pesten een veilige plek te bieden om melding te doen, advies te vragen of ondersteuning te krijgen. Hart voor Den Haag-raadslid Mairan Sewtahal wil hiermee een luisterend oor bieden en samen op zoek gaan naar oplossingen.
Mairan Sewtahal: “Pesten komt nog altijd veel voor – op school, op het werk, in de sport en ook online. Toch blijft pesten vaak onzichtbaar. Veel slachtoffers durven niets te zeggen uit angst voor de gevolgen of omdat ze niet weten waar ze terechtkunnen. Het Meldpunt Tegen Pesten brengt daar verandering in.”
Ook constateert het raadslid dat het onderwerp pesten zwaar onderbelicht is. “Er is ook weinig over te vinden op de website van de gemeente Den Haag. Daar moet spoedig verandering in komen. Verder willen we de drempel verlagen om hulp te zoeken, of je nu zelf gepest wordt, iemand kent die wordt gewest of als organisatie advies zoekt: wij staan klaar.”
Het meldpunt is bereikbaar via pesten@hartvoordenhaag.nl.
Overeenkomstig artikel 30 van het Reglement van orde stelt raadslid Mairan Sewtahal (Hart voor Den Haag) de volgende vragen:
1) Heeft het college inzicht in de omvang van het pestprobleem in Den Haag, zowel op scholen, in buurten als op de werkvloer? Zo ja, kunt u deze cijfers delen?
2) Wat is de visie van het college op de aanpak van pesten in Den Haag?
3) Wordt er momenteel structureel gemonitord op pestgedrag in het primair en voortgezet onderwijs, en in het bedrijfsleven?
4) Welke rol speelt de gemeente in de preventie en aanpak van pesten? Zijn er concrete programma’s of samenwerkingen met scholen, jeugdorganisaties, wijkteams en werkgevers?
5) Is er een meldpunt of aanspreekpunt waar kinderen en ouders terechtkunnen bij aanhoudend pestgedrag? Zo ja, waar verwijst het college in dat geval naar?
6) Hoe wordt er gehandhaafd wanneer pesten structureel voorkomt en signalen niet worden opgepakt door betrokken instanties?
7) Wordt er extra inzet overwogen in kwetsbare wijken, waar sociale spanningen en gebrek aan toezicht pesten kunnen verergeren?
Hart voor Den Haag ontvangt daarnaast signalen van pesten op de werkvloer. In dat kader stelt het raadslid de volgende vragen:
8) Welke rol ziet het college voor werkgevers en werknemers bij het voorkomen en aanpakken van pesten op de werkvloer?
9) Welke rol kan het ondernemersportaal spelen in het delen van kennis en expertise over pesten met werkgevers?
10) In hoeverre beschikken werkgevers en werknemers over kennis en expertise op dit vlak? Is het college bereid dit proces te faciliteren?
Tot slot constateert Hart voor Den Haag dat het onderwerp pesten beperkt wordt belicht op de gemeentelijke website.
11) Waarom is er weinig informatie over pesten te vinden op de website van de gemeente Den Haag (DenHaag.nl)?
12) Hoe belangrijk acht het college het onderwerp pesten?
13) Met welke externe partners werkt het college samen om pesten tegen te gaan of hulp te bieden aan slachtoffers?
14) Hoe kunnen inwoners of organisaties deze externe partners bereiken?
15) Is het college bereid om op de gemeentelijke website op toegankelijke wijze (“in Jip en Janneke-taal”) uitgebreide informatie te delen over pesten?
16) Is het college bereid om op de website een overzicht te geven van alle betrokken instanties of externe partners?
Bron: Via persbericht van de Gemeente Den Haag
Heb jij leuke nieuws tips of opmerkingen voor de redactie?
Stuur dan een bericht naar ons via: info@070online.nl
Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag?
Abonneer je nu op de 070online.nl-nieuwsbrief
070online.nl brengt Haags nieuws zonder subsidie dankzij vrijwilligers en jouw steun!
Klik hier om een donatie te doen