Over een “Toename van pesten en geweld op school” las raadslid Samir Ahraui voor de PvdA op 3 februari in een artikel van de NOS. Of het college de geschetste trend als een zorgwekkende ontwikkeling ziet, vroeg hij het stadsbestuur. Het college zegt zijn zorg over de toename van pesten en geweld op school te delen. “Een veilige leeromgeving is essentieel voor de ontwikkeling en het welzijn van leerlingen en studenten.” Daarnaast blijkt het college uit de evaluatie van de Samenwerkingsovereenkomst Schoolveiligheid “dat niet alle docenten zich vrij en veilig genoeg voelen om bepaalde maatschappelijke thema’s, zoals antisemitisme, radicalisering, islamofobie en gendergelijkheid, in de klas te bespreken.” Dat kan naar de mening van burgemeester en wethouders “een indicatie zijn van een onveilig klimaat en mogelijk ook een voedingsbodem vormen voor spanningen en grensoverschrijdend gedrag, zoals pesten.”
Cijfers
Specifieke cijfers over het aantal meldingen van pesten en fysiek geweld op Haagse scholen heeft het stadsbestuur niet. De wet verplicht scholen wel om incidenten te registreren. Die zien dat als ‘gevoelige informatie’ die voor zover het college weet niet op uniforme wijze wordt vastgelegd. Meer inzicht in incidenten op scholen helpt bij het bevorderen van de veiligheid, vinden burgemeester en wethouders. “Hiervoor is de medewerking van scholen essentieel.” Een rapport stelt in het vierde kwartaal van dit jaar voor hoe dat kan.
Subsidies
Het college ondertekende in samenwerking met schoolbesturen uit het voortgezet onderwijs, het ROC Mondriaan, de politie en het Openbaar Ministerie de Samenwerkingsovereenkomst Schoolveiligheid Den Haag 2023-2027. In oktober 2023 begon het programma Netwerk Veilig School tegen jeugdcriminaliteit die de wijk en/of de stad ontstijgen, zoals rivaliserende, gewelddadige jeugdgroepen. Scholen kunnen met gemeentelijke subsidies de veiligheid op en rond scholen verbeteren. Bijvoorbeeld met extra toezicht, trainingen voor personeel in het omgaan met grensoverschrijdend gedrag en antipestprogramma’s. Het stadsbestuur wil binnen de Samenwerkingsovereenkomst Schoolveiligheid de aandacht voor online pesten (cyberpesten) vergroten. Initiatieven zoals het project ‘Digitale Veiligheid in de Wijk’ en de ‘Agenda Digitaal Veilig Den Haag’ zijn voorbeelden van hoe de gemeente de digitale weerbaarheid verbetert.
Initiatieven
In de school is het onderwijs verantwoordelijk voor een veilige omgeving voor de jeugd, stelt het stadsbestuur. Veel organisaties werken daarvoor samen. Zo ondertekenden op 9 oktober van het vorige jaar 31 partijen waaronder de gemeente, welzijnsorganisaties en jongerenwerkers het manifest ‘Samen opvoeden en opgroeien in Den Haag’. “Het manifest benadrukt een gezamenlijke visie en ambitie om kinderen en jongeren gezond, veilig en kansrijk te laten opgroeien, met aandacht voor een gunstige opvoed- en opgroeiomgeving,” licht het college toe. Zo kan het onderwijs eventueel het jongerenwerk inschakelen. Jongerenwerkers werken dan op, rondom of samen met scholen om bijvoorbeeld pesten en geweld aan te pakken. Meer initiatieven zijn wat het college betreft niet nodig.
Sportverenigingen
Burgemeester en wethouders noemen naschoolse activiteiten, sportverenigingen en jeugdclubs belangrijk voor het bevorderen van een veilige en respectvolle omgangscultuur. “Deze organisaties bieden jongeren niet alleen een plek voor ontspanning en ontwikkeling, maar dragen ook bij aan hun sociale integratie en persoonlijke groei. Door deel te nemen aan georganiseerde activiteiten leren jongeren samenwerken, respect tonen en verantwoordelijkheid nemen, wat bijdraagt aan een positieve omgangscultuur.” En: “Sportverenigingen en jeugdclubs fungeren als veilige omgevingen, waar jongeren begeleid worden en waar vroegtijdig signalen van pesten of agressie kunnen worden opgevangen en aangepakt.”
Versterken
In september van het vorige jaar lanceerde de gemeente met plaatselijke sportverenigingen de Haagse Kracht Clubs. Dit initiatief moet sportclubs versterken en alle leden een veilige en positieve sportomgeving bieden. Vanaf 1 september dit jaar moeten alle Haagse sportclubs voldoen aan basisregels voor een positieve sportcultuur, zoals het verplicht stellen van een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) voor bestuurders en vrijwilligers die met jeugd werken. Daarnaast stelt de gemeentesubsidies beschikbaar voor welzijnsactiviteiten. Organisaties kunnen subsidie aanvragen voor activiteiten die gericht zijn op het bevorderen van sociale verbinding en het ondersteunen van jongeren. Deze subsidies zijn bedoeld om specifieke problemen in wijken op maat op te lossen.
Bron: denhaag.raadsinformatie.nl, 6-6-2025
Heb jij leuke nieuws tips of opmerkingen voor de redactie?
Stuur dan een bericht naar ons via: info@070online.nl
Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag?
Abonneer je nu op de 070online.nl-nieuwsbrief
070online.nl brengt Haags nieuws zonder subsidie dankzij vrijwilligers en jouw steun!
Klik hier om een donatie te doen