Gezond eten voor € 0,83 (83 eurocent) per persoon: tv-kok Rudolph van Veen liet vandaag (donderdag 8 september) zien dat het kan. In de officieel door wethouder Kavita Parbhudayal (Zorg, Jeugd en Volksgezondheid) geopende ‘Keukens van Transvaal’ bereidde Van Veen hoogstpersoonlijk een verantwoorde Haagse hap voor de kleine beurs.
De bekende televisiekok maakte bovendien gebruik van lokale ingrediënten, die daags ervoor door wethouder Kavita Parbhudayal en regiodirecteur Renata Brabander van Rabobank (een van de partners van de Keukens van Transvaal) samen met wijkbewoners op de Haagse Markt waren gekocht. De maaltijd was dan ook hartstikke Haags dankzij Turkse, Marokkaanse, Hindoestaanse en Nederlandse groenten en kruiden op een bedje van gebakken zilvervliesrijst.
‘Keukens van Transvaal’ is gevestigd in Juliana Plaza in het hart van de wijk, waar sociaal ondernemer Atalay Celenk met veel elan de scepter zwaait. De keukens zijn een ontmoetingsplek waar diverse culturen samenkomen om te koken, te praten, elkaar te leren kennen en meer te weten te komen over gezonde voeding voor een schappelijke prijs.
De gemeente Den Haag doet veel aan het stimuleren van voldoende beweging, en gezonde voeding voor jong en oud; bijvoorbeeld met de aanpak gezond gewicht en met het ondersteunen van gezonde scholen. Ook maakt Den Haag zich er samen met andere gemeenten hard voor om meer invloed te krijgen op het creëren van een gezonde voedselomgeving. Als het gaat om goedkoop en gezond eten is vooral de training annex workshop ‘Goed eten voor weinig geld’ interessant. Deze is voor de hele stad beschikbaar en wordt gegeven op het stadsdeelkantoor van Escamp. Op de website van de gemeente staat alle informatie.