De Prinsestraat en omgeving worden autoluw en verkeersveiliger. Er komt daardoor minder autoverkeer, zegt de gemeente, het verblijf wordt er prettiger en er komen betere verbindingen voor fietsers en voetgangers. Inderzoek moet uitwijzen of de maatregelen zo goed bevallen dat de veranderingen definitief worden doorgevoerd of aangepast.
Sluipverkeer
De Prinsestraat en omliggende straten hebben volgens de gemeente al jaren last van sluipverkeer, wat zorgt voor onveilige situaties, drukte en luchtvervuiling. Bewoners- en ondernemersorganisaties hebben gevraagd om een autoluwe straat, en dit sluit aan bij de gemeentelijke plannen om de binnenstad aantrekkelijker en duurzamer te maken. In de komende periode wordt onderzocht hoe de maatregelen bijdragen aan een rustigere en groenere omgeving, zonder dat dit onverwachte negatieve effecten heeft op de bereikbaarheid van andere straten.
Leefklimaat
“Met deze maatregelen zetten we een belangrijke stap naar een groenere en veiligere binnenstad met minder autoverkeer. We luisteren naar de wensen van bewoners en ondernemers en houden goed in de gaten hoe deze maatregelen bijdragen aan een prettiger leefklimaat. Door goed te monitoren, kunnen we op basis van de resultaten beslissen over een definitieve inrichting,” zegt mobiliteitwethouder Arjen Kapteijns (GroenLinks).
Fietsers
Door de aanleg van een breed fietspad komt op de Prinsessewal meer ruimte voor fietsers, legt de gemeente uit. In de Prinsestraat komt meer ruimte voor fietsers omdat er straks veel minder autoverkeer rijdt en er komen extra parkeervakken voor fietsen. De openbare ruimte wordt groener door het plaatsen van boombakken en plantvakken op voormalige parkeerplaatsen, wat bijdraagt aan een gezondere leefomgeving en een aantrekkelijker straatbeeld. De Hogewal wordt groener door een plantvak op een voormalig rijstrook.
Bestemmingsverkeer
Doorgaand autoverkeer gaat via de Teldersweg rijden. Bestemmingsverkeer van en naar Kortenbos kan via de Elandstraat en Vondelstraat. Bestemmingsverkeer blijft mogelijk, net als bevoorrading voor winkels en horeca binnen de vastgestelde venstertijden. Hoewel het aantal parkeerplekken in de Prinsestraat en op de Prinsessewal afneemt, blijft er voldoende parkeergelegenheid in de directe omgeving. De gemeente heeft intensief overlegd met belanghebbenden, zoals ondernemersorganisaties en bewonersgroepen, en heeft zo veel mogelijk rekening gehouden met hun zorgen en wensen. Tijdens een informatiebijeenkomst hebben bewoners en ondernemersorganisaties hun mening kunnen geven over het plan. Op basis van de ontvangen zienswijzen zijn enkele aanpassingen doorgevoerd, waaronder extra boombakken en oplaadpunten voor elektrische voertuigen.
Pilot
Gedurende de pilot worden de effecten van de maatregelen gevolgd. De gemeente controleert onder meer of het autoverkeer daadwerkelijk afneemt, hoe de verkeersveiligheid zich ontwikkelt en welke gevolgen de veranderingen hebben op ondernemers en bewoners. Als de resultaten positief zijn, kan een definitieve herinrichting volgen met nog meer ruimte voor groen en fietsers. Mocht de pilot onverwachte problemen opleveren, dan kunnen maatregelen worden aangepast. De uitvoering start op 1 september 2025 en duurt naar verwachting 12 weken. Dit betekent dat de werkzaamheden na de NAVO-top plaatsvinden en er minimale hinder voor grote evenementen zal zijn.
Heb jij leuke nieuws tips of opmerkingen voor de redactie?
Stuur dan een bericht naar ons via: info@070online.nl
Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag?
Abonneer je nu op de 070online.nl-nieuwsbrief
070online.nl brengt Haags nieuws zonder subsidie dankzij vrijwilligers en jouw steun!
Klik hier om een donatie te doen