Op het Binnenhof zijn unieke archeologische vondsten gedaan. Het gaat om een aantal van de oudste bouwsporen van het Binnenhof. Uit de gevonden fundamenten en bodemvondsten blijkt dat het Binnenhof al in de 13e eeuw een gigantisch complex was. “Een hof met koninklijke architectuur en een nog grotere ambitie als keizerlijk paleis.”
De bijna 800 jaar oude bouwsporen zijn gevonden aan het Buitenhof, tussen de Mauritstoren en de Stadhouderspoort. De archeologen van de gemeente Den Haag vonden deze resten bij het onderzoek voor de Binnenhofrenovatie. Een deel van de opgegraven funderingsresten behoort tot de voorgangers van de huidige Stadhouderspoort.
Ten noorden van de poort zijn ook sporen gevonden van een smalle vleugelaanbouw en een ommuring van het middeleeuwse Hof. Twee jaar geleden werd onder de vloer van de Volle Raadzaal van de Raad van State al een kademuur uit de 13de eeuw blootgelegd. De kademuur stond met het poortgebouw aan het water van de gracht aan het Buitenhof. Deze gracht is in de 19de eeuw gedempt.
“Het is heel bijzonder om een groot aantal funderingen uit de vroegste periode van het Binnenhof aan te treffen”, aldus Peter Stokkel, teamleider Archeologie van de gemeente Den Haag. “Deze ontdekking helpt ons om een nieuw beeld te schetsen van hoe het Binnenhof zich in de 13de eeuw als grafelijke residentie heeft ontwikkeld.”
Vader en zoon
Uit het archeologisch en bouwhistorisch onderzoek blijkt nu dat er ten tijde van graaf Willem II (1227 – 1257) al een eerste poortgebouw aan het Buitenhof stond. De datering van de restanten komt overeen met de bouwfase van het Rolgebouw, dat kort na de verkiezing van Willem II tot rooms-koning van het Heilig Roomse Rijk in 1247 is gebouwd. Het Rolgebouw is het deel van de Grafelijke Zalen dat nu achter de Ridderzaal ligt.
Floris V (1254-1296), zoon van Willem II, voegt rond 1280 de Hofkapel en rond 1295 de Ridderzaal toe aan het grafelijke slot. En, zo blijkt nu uit de opgegraven funderingen, een nieuw poortgebouw, geflankeerd door een (kade)muur en een smalle vleugelaanbouw. Het oude poortgebouw van zijn vader Willem II stond er pas 40 jaar. Waarschijnlijk sloot de vernieuwde poort met aanbouwen qua grandeur en omvang beter aan bij de indrukwekkende Ridderzaal, toen een van de grootste zaalgebouwen in Europa.
Koninklijke architectuur, keizerlijke ambities
Uit de grootschalige bouwactiviteiten blijkt dat het Binnenhof in de 13e eeuw al een machtscentrum van statuur was. Graaf Floris V wilde met het Binnenhof aanzien, macht en rijkdom uitstralen. Bouwhistoricus Hein Hundertmark: “Deze opgravingen herschrijven de geschiedenis van het Binnenhof. Ze vertellen ons meer over hoe het complex er in de middeleeuwen heeft uitgezien. Zo blijkt nu dat er al in de vroegste fase veel meer bebouwing is geweest. Het Binnenhof was dus niet zomaar een grafelijk hof, maar een hof met koninklijke architectuur en een nog grotere ambitie als keizerlijk paleis.”
Bouwoffer en reigerschedel
Bij de opgravingen is ook een volledig intacte drink- of schenkkan van proto-steengoed gevonden. Archeologen denken dat deze kan als bouwoffer werd achtergelaten. Een andere bijzondere vondst is een zeldzaam zilveren muntje met de beeltenis van graaf Floris V. Deze ‘penning’ komt waarschijnlijk uit de laatste fase van zijn bewind, tussen 1293 en 1296.
Van de smalle vleugelaanbouw zijn resten opgegraven van een afvalkelder met zes stortkokers. Op de stortkokers waren latrines aangesloten. Voor archeologen heel interessant, omdat het afval een beeld geeft van het dagelijkse leven op het middeleeuwse Hof. Zo is tussen de resten een bijna compleet schedeltje van een reiger gevonden; reigers werden in die tijd gegeten door de adel. Verder zijn fragmenten gevonden van glas-in-lood, gebrandschilderd glas, een drinkglas of flacon en een ijzeren beitel of priem met een handvat van gewei.
800 jaar cultureel erfgoed
Het archeologisch en bouwhistorisch onderzoek op het Binnenhof richt zich op het documenteren en delen van 800 jaar cultureel erfgoed. De komende periode worden de vondsten zowel archeologisch als bouwhistorisch onderzocht, gedocumenteerd en data-geanalyseerd.
In een nieuwe tentoonstelling in het gratis Informatiecentrum Binnenhof renovatie aan Plaats 22 in Den Haag is vanaf woensdag 9 april een deel van de vondsten te bewonderen.
Bron: Via persbericht van Binnenhofrenovatie.nl
Heb jij leuke nieuws tips of opmerkingen voor de redactie?
Stuur dan een bericht naar ons via: info@070online.nl
Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag?
Abonneer je nu op de 070online.nl-nieuwsbrief