“Waar blijft de aanpak,” vraagt een bezorgde burger in een brief aan de gemeente over rellen en “steeds vaker voorkomende” overlast op en rond Scheveningen. Onrust is er, meldt de verontruste inwoner die ook wetteloosheid en wegpiraterij om zich ziet. Dat de rellen en geweldpleging van 1 mei “tot geen enkele aanhouding heeft geleid vind ik werkelijk onbegrijpelijk,” geeft de briefschrijver de gemeente mee. “Het woord ‘aanpakken’ hoor ik veelvuldig, maar waar blijft de aanpak?” Wie daarover wil meepraten, kan morgen terecht in restaurant ZILT op De Pier waar Hart voor Den Haag vanaf 19:30 uur een thema-avond belegt. Centraal staat de groeiende overlast op Scheveningen: van rellende jongeren en straatraces tot aan agressie tegen ondernemers. Wat gaat er mis – en nog belangrijker, wat moet er gebeuren? Aanmelden kan via doemee@hartvoordenhaag.nl.
Handhaving
“Ook de wegpiraterij hier is een blijvende vorm van overlast voor buurtbewoners,” meldt de bezorgde burger. “Hiervoor jaar in jaar uit aandacht vragen bij de gemeente en politie levert, behalve een incidentele snelheidscontrole, nagenoeg niets op.” De handhaving blijft minimaal tot afwezig, stelt de verontruste burger vast, en de verkeershandhaving is nagenoeg nihil. De Statenlaan bijvoorbeeld is volgens de briefschrijver “tot diep in de nacht, en ook overdag regelmatig een waar racecircuit met razend motorengeluid, en krankjorum hard rijdende voorbij gierende auto’s en motoren. Er is van geen enkele voor ons zichtbare controle of surveillance sprake. Ik zie hier bijna nooit één agent op straat. Doe er wat aan alstublieft: waarom na jaren soebatten nog steeds geen flitspalen hier?”
Beraden
Een andere briefschrijver adviseert naar aanleiding van de rellen van 1 mei burgemeester en wethouders zich te beraden op “hoe u als bestuurders inwoners en ondernemers op Scheveningen in de problemen heeft gebracht”. Er valt wat de verontruste burger betreft maar één conclusie te trekken: “Er zal gekeken moeten worden naar redenen waarom dit gedrag is ontstaan. Het besef dat ook bestuurlijke maatregelen een effect hebben op denken en handelen van burgers mis ik.” De bezorgde inwoner houdt het bestuur mede verantwoordelijk. “Dus pak uw vorige bestuursperioden erbij. Steek als coalitie, oppositie of als burgemeester de hand in eigen boezem en besef door welk handelen dit soort situaties zijn ontstaan.”
Jongeren
En die is in de visie van de briefschrijver “dat we tegenwoordig jongeren hebben die, zonder verantwoordingsgevoel naar medeburgers, geweld acceptabel vinden alsook naar handhaving en hulporganisaties. Dit abject gedrag vormt een gevaar voor een samenleving. Er zal gekeken moeten worden naar redenen waarom dit gedrag is ontstaan.” En: “Meer blauw op straat? Hogere boetes? Strenger toezicht? Natuurlijk gaat dit geroepen worden. Maar een samenleving heeft meer nodig dan alleen bestuurlijke maatregelen. Burgers als ondernemers hebben deze situatie nooit gewenst en hebben dat in het verleden meerdere keren kenbaar gemaakt.”
Bron: Eigen verslaggeving
Heb jij leuke nieuws tips of opmerkingen voor de redactie?
Stuur dan een bericht naar ons via: info@070online.nl
Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag?
Abonneer je nu op de 070online.nl-nieuwsbrief
070online.nl brengt Haags nieuws zonder subsidie dankzij vrijwilligers en jouw steun!
Klik hier om een donatie te doen